Fotograferen doe ik in het voorbijgaan. Vaak op reis, altijd onderweg. Ik laat mij leiden door het moment. Kenmerkend voor mijn werk is een onbevangen blik op de wereld, waarbij de mens vaak centraal staat. Op deze manier probeer ik alledaagse onderwerpen bijzonder te maken. Door te spelen met compositie, kleur en natuurlijk licht leg ik een sfeer vast die op dat moment door mij wordt waargenomen. Deze sfeer kan soms heel herkenbaar maar ook juist zeer vervreemdend werken.

Marleen de Betué (Alkmaar, 1964)

In 1993 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, richting Grafisch Ontwerpen. Voor de Kunstacademie heb ik diverse opleidingen op het gebied van fotografie (Fotovakschool) en journalistiek gevolgd.

Van 1993 tot 2002 had ik een eigen bedrijf als grafisch ontwerper. Sinds 2007 ben ik opnieuw gestart, nu met een bedrijf voor fotografie, tekst en ontwerp.

Sinds 2007 ben ik redacteur bij het ledenblad van GroenLinks. Hiervoor was ik werkzaam als directeur van Stichting Atelierbeheer DAK (2000 - 2006), bestuurslid bij kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek Nijmegen (2000 - 2005), medeorganisator van de kunstmanifestatie ‘Intercom!’ voor de Paraplufabriek (met subsidie van de Mondriaanstichting), medewerker bij Stichting Borax Nijmegen (1999 - 2000), organisator, begeleider, fondsenwerver en ontwerper van de kunstmanifestatie ‘Beeldende Kunst in de Etalage’ (1995 - 1999) en ontwerper van concertaffiches, flyers en overig publiciteitsmateriaal voor poppodium Doornroosje (1988 - 1998).

Verder heb ik de afgelopen jaren in diverse commissies gezeten met onderwerpen als de culturele ontwikkeling van het Limos terrein, het organiseren van debatten in het kader van de Cultuursalon, het invulling geven aan het broedplaatsenbeleid (waaronder de Krayenhoffkazerne en het Dobbelman terrein) en het Landelijk Overleg Ateliers. In 1993 was ik verantwoordelijk voor de organisatie van mijn eindexamenproject met studenten van de Hogeschool (journalistiek en ontwerpen) in Paramaribo, Suriname.

Bij ‘Beeldende Kunst in de Etalage’ was ik onder andere verantwoordelijk voor het samenstellen van en de samenwerking met de selectiecommissie (met o.a. Flos Wildschut, Ranti Tjan, Jerome Symons, Tonni van Sommeren, Karin Töpfer en René van Oudenhoven). Hiernaast de begeleiding van de  deelnemende kunstenaars o.a. Federico d’Orazio, Roy Villevoye, HW Werther, Bianca Runge, vGtO, Moritz Ebinger, Marc Bijl, Hans Vos, Harmen de Hoop, Gerard Koek, Oskar de Kiefte, Harmen Brethouwer, Margriet Smulders, Peter Jordaan, Ada Dispa, Brieke Drost en Mariëlle Videler.

In 1999 ontving ik de ‘Soap Award’ voor mijn inzet bij ‘Beeldende Kunst in de Etalage’.